Każdy miłośnik włoskiej kuchni wie, że tiramisu to deser, bez którego trudno wyobrazić sobie zakończenie wykwintnej uczty. Pochodzące z Włoch ciasto, które znaczy dosłownie “podnieś mnie na duchu” czy “pobudź mnie”, z pewnością dodaje energii, a jego aksamitny smak rozpieszcza podniebienie. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy przepis klasyczny, który pozwoli Ci odtworzyć to kultowe ciasto we własnej kuchni – takie desery to hit każdego spotkania!
Tiramisu – składniki:
- 500g sera mascarpone
- 5 świeżych jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 300g biszkoptów Savoiardi (można też użyć innych suchych biszkoptów)
- 1-2 filiżanki mocnego, przestudzonego espresso
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku
- 3 łyżki likieru Amaretto lub innego likieru kawowego (opcjonalnie)
- Kakao do posypania (najlepiej gorzkie)
Przygotowanie:
Zaparz mocne espresso i pozwól mu wystygnąć. Jeszcze lepszy smak uzyskasz, jeśli dodasz do kawy odrobinę likieru.
Delikatnie rozłóż białka od żółtek. Białka zostawiamy na chwilę w spokoju, skupimy się na żółtkach.
W misce ubijamy żółtka razem z cukrem na puszystą i jasną masę. Powinno to zająć około 5 minut mikserem na średnich obrotach. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Mieszamy delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki, aż składniki się połączą i masa będzie gładka i jednolita.
Teraz przyszedł czas, aby zająć się białkami. Ubijamy je na sztywną pianę. Ważne, aby były naprawdę dobrze ubite – świadczyć o tym będzie fakt, że po odwróceniu miski białka nie wypływają.
Do masy z żółtek i serka mascarpone delikatnie, etapami dodawaj ubite białka. Uważaj, by nie wybić z nich powietrza. Delikatne mieszanie powinno być wykonane ruchami okrężnymi ‘z dołu do góry’.
Biszkopty maczamy szybko w przestudzonym espresso. Każdy biszkopt zanurzamy tylko na moment, aby nie nasiąkł zbyt mocno i nie rozpadł się.
Na dnie wybranej formy układamy warstwę nasączonych biszkoptów. Następnie rozsmarowujemy połowę masy serowo-jajecznej. Na pierwszą warstwę kremu układamy kolejną partię biszkoptów nasączonych w kawie, a na nie kolejną warstwę masy mascarpone.
Gotowe tiramisu należy przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Deser musi dobrze stężeć.
Tuż przed podaniem, tiramisu posypujemy obficie kakao przy pomocy sitka, aby równomiernie pokryć wierzch delikatnym, gorzkim pudrem.
I oto masz – tradycyjne włoskie tiramisu, gotowe do podania! Ta klasyczna wersja deseru na pewno przyniesie wiele radości Twoim domownikom lub gościom. Buon appetito!