Grzyby marynowane w oliwie z ziołami

Grzyby marynowane w oliwie z ziołami
Grzyby marynowane w oliwie z ziołami

Jesień to czas, kiedy lasy obfitują w grzyby, a dla mnie to idealny moment na przygotowanie różnych przetworów. Jednym z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie tego smaku na dłużej są grzyby marynowane w oliwie z ziołami. Dlaczego? Bo to nie tylko pyszny dodatek do sałatek czy kanapek, ale także esencja jesieni zamknięta w słoiku.

Chcę podzielić się z Wami przepisem, który stosuję od lat, nie tylko w mojej kuchni, ale też polecam znajomym. To prosty sposób na to, aby w chłodne zimowe dni móc sięgnąć po słoik i dodać aromatycznych, pysznych grzybów do potraw.

Marynowane maślaki z cebulką i ziołami

Marynowane maślaki z cebulką i ziołami
Marynowane maślaki z cebulką i ziołami

Właśnie wróciłam z lasu, z koszem pełnym świeżych, pachnących maślaków. Chyba każda z nas ma takie wspomnienie – spacer po lesie, śpiew ptaków i ten moment, gdy pod mchem czy liśćmi dostrzegamy błyszczącą, brązową główkę grzyba. To uczucie satysfakcji, kiedy udaje się znaleźć maślaka, nieporównywalne z niczym. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na marynowane maślaki z cebulką i ziołami, które zawsze kojarzą mi się z jesienią i wspólnymi grzybobraniami.