Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem przepis
Delikatne ślimaczki z ciasta francuskiego z szynka i serem

Zapiekane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to przepyszna i prosta w przygotowaniu przekąska, która z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim Gościom. Ciepłe, chrupiące ciasto francuskie, rozpływający się w ustach ser i aromatyczna szynka tworzą nieodparte połączenie. Jest to idealne danie na przyjęcia i imprezy. Już teraz zaplanuj, kiedy znajdziesz chwilę, aby je przygotować – gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g szynki
  • 200 g twardego sera (np. połowę mozzarelli i połowę żółtego sera)
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła, na przykład oregano lub bazylia
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem przepis
Proste ślimaczki z ciasta francuskiego z szynka i serem
PyszneEKO.pl Bio promocja

Ślimaczki z ciasta francuskiego – Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzejmy do 200 stopni Celsjusza. Będzie nam potrzebna blacha do pieczenia, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie ułożyć na stolnicy. Szynkę kroimy na małe kawałki i układamy na cieście, zostawiając około 1 cm brzegu.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na szynce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie kroimy na około 2 cm kawałki. Te “ślimaczki” układamy na przygotowanej blasze.

Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli i smarujemy nim ślimaczki.

Pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut, do momentu aż ślimaczki będą złote.

Wyciągamy z piekarnika i cieszymy się pysznymi, ciepłymi ślimaczkami!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem przepis
Szybki przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynka i serem

Zapiekane ślimaczki z szynką i serem można podawać na gorąco zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. Są więc idealnym daniem do przygotowania na wyprawę, piknik czy na drogę. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska na imprezy – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz oczywiście pominąć szynkę – ślimaczki z serem są równie pyszne!

Istnieje też wiele wariantów tej przepisu, na przykład z dodatkiem szpinaku, pieczarek, pomidorów suszonych czy oliwek. Zapraszamy do eksperymentowania i odkrywania swojego ulubionego smaku!

Dodaj komentarz