Dip aioli to pyszny, aromatyczny sos na bazie czosnku, który zachwyci każdego smakosza intensywnych i pełnych smaków dodatków! Swoje korzenie ma w kuchniach basenu Morza Śródziemnego, a w szczególności w kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Prawdziwy dip aioli przygotowywany jest wyłącznie z czosnku i oliwy z oliwek, jednak wersja, którą dziś przygotujemy, jest nieco bardziej dostosowana do uniwersalnego wykorzystania i łatwiejsza w przygotowaniu. Dobre dipy powinny być łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 żółtko (najlepiej z jajka od kur z wolnego wybiegu)
- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon (opcjonalnie)
- Sól do smaku
- Odrobina białego pieprzu (opcjonalnie)
Dip aioli – przygotowanie:
Zacznijmy od obrania ząbków czosnku, a następnie drobno je posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Istnieje sposób, aby zmniejszyć intensywność czosnku. Możemy blanszować posiekane ząbki przez 30 sekund w wrzątku, co sprawi, że nasz sos będzie mniej ostry.
W misce umieść żółtko. Dodaj do niego przeciśnięty lub posiekany czosnek (po przestudzeniu, jeśli zdecydowaliśmy się na blanszowanie) oraz musztardę, która ułatwi emulgację (choć nie jest to składnik obowiązkowy).
Ubijaj składniki trzepaczką ręczną lub mikserem (zalecane są niskie obroty), stopniowo dodając cienki strumień oliwy, aż do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji sosu.
Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i jeśli chcesz, odrobiną białego pieprzu.
Jeśli dip jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę ciepłej wody, aby go rozrzedzić. Degustując, możemy również dostosować ilość czosnku i przypraw, by aioli idealnie komponowało się z naszymi ulubionymi potrawami.
Z niesamowitym domowym dipem aioli gotowa jesteś, by zachwycić gości na następnym przyjęciu lub domowym obiedzie. Niezależnie od tego, czy podasz je z pieczywem, warzywami, czy mięsem, dip aioli zawsze wnosi do potrawy wyjątkowy smak i podnosi prostotę nawet najzwyklejszych przekąsek do rangi prawdziwych kulinarnych dzieł.
To niewątpliwie jeden z tych sosów, który robi wrażenie swoją prostotą i głębią smaku. Po wypróbowaniu własnoręcznie przygotowanego aioli, ciężko będzie Ci wrócić do sklepowych substytutów. Każda okazja jest dobra, by odkryć na nowo proste przyjemności płynące z domowej kuchni, a domowy aioli z pewnością do nich należy! Smacznego!