Sałatka z burakiem i rukolą

Erli gwarancja najniższej ceny
Sałatka z burakiem i rukolą podana w misce z serem feta i orzechami, udekorowana w jesiennym stylu
Kolorowa sałatka z buraków, rukoli, fety i orzechów – lekki, zdrowy posiłek idealny na każdą okazję

Kiedy mam ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego, zawsze sięgam po sałatkę z burakiem i rukolą. To połączenie wydaje się proste, ale za każdym razem smakuje wyjątkowo – słodycz pieczonego buraka kontrastuje z pikantną nutą rukoli, a całość dopełnia wyrazisty sos. To danie, które świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielny posiłek. Uwielbiam je serwować znajomym – zawsze słyszę: „Ale to dobre, musisz dać mi przepis!”. I właśnie tym przepisem chcę się dzisiaj z Tobą podzielić.

Promocja zakupy za 100zł gratis!

Sałatka z burakiem i rukolą – składniki

Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz kilku prostych, ale dobrze dobranych składników. Najlepsze są buraki pieczone – wtedy zachowują swój naturalny słodki smak i nie są wodniste.

Składniki na 4 porcje:

SkładnikIlośćUwagi
Buraki średniej wielkości4 szt. (ok. 600 g)najlepiej pieczone w skórce
Rukola100 gświeża, młode listki
Ser feta lub kozi150 gpokruszony
Orzechy włoskie50 glekko uprażone
Oliwa z oliwek3 łyżkiextra virgin
Sok z cytryny2 łyżkiświeżo wyciśnięty
Miód1 łyżeczkaopcjonalnie
Sól i pieprzdo smakunajlepiej świeżo mielony

Czasem dodaję też odrobinę pestek granatu – nie tylko pięknie wyglądają, ale też dodają orzeźwienia.


Matcha na odchudzanie

Jak zrobić sałatkę z burakiem i rukolą?

Przygotowanie tej sałatki to czysta przyjemność – nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy robi wrażenie.

Najpierw piekę buraki – myję je dokładnie, zawijam w folię aluminiową i piekę przez około 50–60 minut w temperaturze 190°C. Gdy ostygną, obieram je ze skórki i kroję w półplasterki lub kostkę.

Rukolę płuczę i osuszam. Układam ją na dużym półmisku, a na wierzchu rozkładam kawałki buraka. Posypuję całość pokruszoną fetą i uprażonymi orzechami włoskimi.

Na końcu polewam sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu. Delikatnie mieszam, żeby składniki się połączyły, ale sałata nie zwiędła.

Moim zdaniem najlepiej smakuje, gdy podaje się ją od razu po przygotowaniu – wtedy rukola jest chrupiąca, a buraki jeszcze lekko ciepłe.


Jaki sos do sałatki z burakiem i rukolą?

Sylimaryna na wątrobę

Tutaj naprawdę można zaszaleć. Klasyczny sos na bazie oliwy i cytryny zawsze się sprawdza, ale ja lubię eksperymentować.

Najlepsze sosy do tej sałatki:

  1. Miodowo-musztardowy – oliwa, musztarda francuska, miód i odrobina octu jabłkowego.
  2. Jogurtowo-czosnkowy – naturalny jogurt, czosnek, sok z cytryny i koperek.
  3. Balsamiczny – oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
  4. Sezamowy – olej sezamowy, sos sojowy, imbir, miód.

Dzięki różnym sosom ta sama sałatka może smakować zupełnie inaczej – i to jest w niej cudowne.


Co pasuje do sałatki z burakiem?

Ta sałatka jest uniwersalna i można ją podać w wielu wariantach.

  • Jako dodatek do mięsa – świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy wołowiny.
  • Do ryb – szczególnie do łososia pieczonego w piekarniku.
  • Samodzielnie – jako lekka kolacja z kromką chrupiącego chleba.
  • Z kaszami – ja czasem podaję ją z kaszą jaglaną albo quinoa – wtedy staje się pełnym posiłkiem.

Uwielbiam też wersję imprezową – w małych miseczkach, z dodatkiem grzanek czosnkowych.


Jakie właściwości mają buraki czerwone?

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy mieć w kuchni. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze pełne wartości odżywczych.

  • Źródło żelaza – wspierają produkcję czerwonych krwinek.
  • Bogactwo witamin – zawierają witaminę C, A, E i witaminy z grupy B.
  • Działanie oczyszczające – wspierają pracę wątroby i nerek.
  • Naturalne barwniki – betalainy działają antyoksydacyjnie, spowalniając starzenie się organizmu.
  • Obniżają ciśnienie – sok z buraka jest polecany osobom z nadciśnieniem.

Moim zdaniem to takie nasze „polskie superfood” – tanie, dostępne i bardzo zdrowe.


Kto powinien unikać buraków?

Mimo że buraki są zdrowe, nie dla każdego będą idealne.

  • Osoby z cukrzycą – buraki mają wysoki indeks glikemiczny i mogą podnosić poziom cukru we krwi.
  • Przy kamicy nerkowej – zawierają sporo szczawianów, które mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni.
  • Przy wrażliwym żołądku – surowe buraki bywają ciężkostrawne.

Ale nie chodzi o to, żeby ich unikać całkowicie – wystarczy zachować umiar i dopasować sposób przygotowania.

Domowa sałatka z burakiem i rukolą podana z fetą i orzechami włoskimi
Sałatka z buraków i rukoli z dodatkiem fety oraz chrupiących orzechów – prosty i szybki przepis na zdrowy posiłek

Wartości odżywcze i liczba kalorii – sałatka z burakiem i rukolą

Ta sałatka jest lekka, ale jednocześnie sycąca – idealna na zdrowy posiłek.

Wartości odżywcze (na 1 porcję – ok. 250 g):

SkładnikIlość
Kalorieok. 210 kcal
Białko7 g
Tłuszcz12 g
Węglowodany18 g
Cukry12 g
Błonnik4 g
Witaminy A, C, Kobecne
Żelazo2 mg
Magnez40 mg

Dzięki połączeniu buraka, rukoli i orzechów dostajemy coś, co nie tylko syci, ale też dostarcza organizmowi porządnej dawki energii i składników mineralnych.

Dodaj komentarz