Mus czekoladowy z warstwą kokosową

Mus czekoladowy z warstwą kokosową w salaterce na stole w słoneczny dzień
Deser mus czekoladowy z warstwą kokosową udekorowany listkiem mięty, podany w szklanej salaterce

Bywają takie chwile, że mam ochotę na coś naprawdę wyjątkowego – nie kawałek ciasta z pobliskiej cukierni, nie szybki deser z proszku, tylko coś, co sprawi, że poczuję się jak w dobrej restauracji. Takim deserem jest mus czekoladowy z warstwą kokosową – aksamitny, delikatny i równocześnie efektowny. Wbrew pozorom nie trzeba do niego wielu egzotycznych składników ani profesjonalnego sprzętu. Wystarczy odrobina cierpliwości i serce włożone w gotowanie, a efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości. I powiem szczerze – kiedy podaję go na stół, nikt nie wierzy, że zrobiłam go sama.

Dowiedz się więcej

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to wyjątkowy deser, który kojarzy mi się przede wszystkim z rodzinnymi spotkaniami i świętami spędzonymi przy stole pełnym pyszności. To jeden z tych deserów, który jest tak bogaty w smaku i kremowy, że zawsze znika błyskawicznie. Chociaż jej przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, efekt końcowy jest wart każdej minuty pracy. Co ciekawe, pascha wielkanocna ma długą historię i swoje korzenie w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, ale u nas w Polsce też ma wielu miłośników.

Dowiedz się więcej

Sernik gotowany z galaretką

Sernik gotowany z galaretką
Sernik gotowany z galaretką

Sernik gotowany z galaretką to deser, który często kojarzy się z dzieciństwem. Jest kremowy, delikatny i idealny na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na leniwe popołudnie przy kawie. W odróżnieniu od tradycyjnego pieczonego sernika, wersja gotowana jest lżejsza i ma bardziej kremową konsystencję. Jeśli lubicie serniki, ale nie zawsze chcecie bawić się z piekarnikiem, to ten przepis może być dla Was idealny! Warto dodać, że sernik gotowany łatwiej przygotować niż klasyczny – nie musimy martwić się o spieczenie, opadnięcie czy popękanie. Gotowi na przepis? To zaczynamy!

Dowiedz się więcej

Serniczki na zimno z serka homogenizowanego

Serniczki na zimno z serka homogenizowanego
Serniczki na zimno z serka homogenizowanego

Kto nie lubi serniczka? Zwłaszcza takiego, który przygotowuje się łatwo, bez pieczenia i bez skomplikowanych składników! Serniczki na zimno z serków homogenizowanych to idealne rozwiązanie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, lekkiego i zarazem sycącego, bez spędzania godzin w kuchni. Jest to deser, który świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkania z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy też małe słodkie co nieco na co dzień. Moim zdaniem to świetny pomysł, zwłaszcza że serniczki są delikatne, kremowe i można je dostosować do własnych preferencji, dodając ulubione owoce czy polewy. Zapraszam na przepis!

Dowiedz się więcej