Dzisiaj skupimy się na jednym z najbardziej klasycznych polskich dań, które jest jednocześnie ulubieńcem zarówno na codziennym stole, jak i na wigilijnym stole – barszczu czerwonym. To danie, które kusi smakiem i kolorem. Ta intensywna czerwień jest często trudna do uzyskania, ponieważ barszcz wiele razy traci swój piękny kolor podczas procesu gotowania. Ale jak to praktycznie zrobić, aby barszcz czerwony z buraków nie stracił koloru? Rozbijmy to na kilka prostych kroków.
Jak ugotować barszcz czerwony, żeby nie stracił koloru?
Jak przygotować buraki?
Podstawowym składnikiem barszczu czerwonego jest oczywiście burak. A o to, jaki będzie miał kolor, zaczyna się decydować już na etapie przygotowywania buraków. Ważne jest, aby buraki były świeże i zdrowe. Najlepiej wybierać buraki o głębokiej, intensywnej czerwieni.
Zakwas
Do barszczu czerwonego oprócz buraków potrzebujemy także zakwasu. Zakwas, który jest naturalnym źródłem probiotyków, wzmacnia smak barszczu. Jednak często zdarza się, że po dodaniu zakwasu barszcz traci kolor. Aby tego uniknąć, można dodać trochę soku z cytryny do zakwasu. Kwasowość cytryny pomoże utrzymać intensywny kolor barszczu.
Przyprawy
To, co doda smaku naszemu barszczowi, to odpowiednie przyprawy. Warto jednak pamiętać, że niektóre z nich możemy dodać dopiero na końcu gotowania, aby uniknąć utraty koloru. Czosnek, który często dodaje się do barszczu, powinien być dodany na samym końcu gotowania. Warto również zwrócić uwagę na dobroczynne działanie liścia laurowego i ziela angielskiego, które dodane do gotującego się barszczu, pomagają zachować jego kolor.
Gotowanie barszczu
Konieczne jest powolne gotowanie barszczu. Szybkie gotowanie na dużym ogniu powoduje, że barszcz szybko traci kolor. Dlatego warto go gotować na małym ogniu, najlepiej pod pokrywką, przez około godzinę.
Schłodzenie
Ostatnim ważnym punktem jest schłodzenie barszczu. Czerwień buraków jest najgoręcej pomiędzy 40 a 60 stopniami Celsjusza, dlatego po ugotowaniu barszczu warto poczekać, aż ostygnie, zanim go podamy.
Wydaje się, że trudno jest ugotować idealny barszcz czerwony, który zachowa swój piękny, głęboki kolor. Ale zastosowanie się do tych prostych zasad pomoże nam uniknąć błędów i pozwoli nam cieszyć się przepysznym, kolorowym barszczem, który będzie smakował nie tylko nam, ale i naszym gościom. Pamiętajmy, że to, co najbardziej liczy się w gotowaniu, to cierpliwość i miłość, jaką wkładamy w przygotowanie naszych potraw.