Pstrąg pieczony to jedno z najprostszych i najsmakowitszych dań, które można przygotować na świeżym powietrzu podczas letniego grillowania, a także w domowym zaciszu, gdy aura za oknem nie dopisuje. Delikatne i soczyste mięso pstrąga dopełnione dodatkami i przyprawami smakuje wybornie. Dziś przekażę Ci mój ulubiony przepis na pieczonego pstrąga, który jest zarazem prostej i szybkim sposobem na wyśmienite danie rybne.
Pstrąg pieczony jest smacznym i zdrowym daniem, które można podać z różnymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, ziemniaki, sałatki lub sosy. Jest to popularne danie na obiady rodzinne i specjalne okazje oraz często spotykane na stołach restauracyjnych. Smak tej ryby jest delikatny i doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i aromatycznymi składnikami.
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonego pstrąga:
- 2 świeże pstrągi,
- 1 cytryna,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Pstrąg pieczony – sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania pstrągów. Ryby dobrze umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oczyść z wnętrzności. Jeżeli nie jesteś pewien, jak to zrobić, poproś o to sprzedawcę ryb lub skorzystaj z gotowych filetów.
W środku każdego pstrąga umieść po gałązce tymianku i rozmarynu. Dodaj też 2-3 plasterki cytryny.
Zewnętrzne części pstrągów natrzyj oliwą z oliwek, a następnie posyp solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pstrągi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ryby w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Jeśli korzystasz z grilla, pstrągi piecz pod zamkniętą pokrywą przez około 10 minut z każdej strony.
Podawaj pieczone pstrągi gorące, skropione sokiem z cytryny. Do tego idealnie pasować będzie ziemniaczany puree lub pieczone ziemniaki a’la greque.
Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać do pieczonych pstrągów nieco chilli lub czosnku. Ja preferuję jednak podstawową wersję, w której królują naturalne smaki świeżych składników.
Pieczonego pstrąga najlepiej podawać zaraz po upieczeniu, jednak jeśli z jakiegoś powodu tak nie jest, pamiętaj aby przechowywać go w lodówce i podgrzewać tylko raz.
Pstrąg pieczony to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ryb. To prosty przepis, który możesz przygotować na specjalne okazje, jak i na co dzień. Spróbuj koniecznie – gwarantuję, że na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze!
Zapraszam do zapoznania się z artykułem jak wybrać świeżą rybę, aby mieć pewność, że będzie na pewno świeża.