Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony przepis kulinarny
Pstrąg pieczony przepis na delikatną i pyszną rybę

Pstrąg pieczony to jedno z najprostszych i najsmakowitszych dań, które można przygotować na świeżym powietrzu podczas letniego grillowania, a także w domowym zaciszu, gdy aura za oknem nie dopisuje. Delikatne i soczyste mięso pstrąga dopełnione dodatkami i przyprawami smakuje wybornie. Dziś przekażę Ci mój ulubiony przepis na pieczonego pstrąga, który jest zarazem prostej i szybkim sposobem na wyśmienite danie rybne.

Pstrąg pieczony jest smacznym i zdrowym daniem, które można podać z różnymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, ziemniaki, sałatki lub sosy. Jest to popularne danie na obiady rodzinne i specjalne okazje oraz często spotykane na stołach restauracyjnych. Smak tej ryby jest delikatny i doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i aromatycznymi składnikami.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonego pstrąga:

  • 2 świeże pstrągi,
  • 1 cytryna,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz.
Pstrąg pieczony przepis kulinarny
Delikatne mięso – kwintesencja dania z ryb
Auchan reklama kod na 25zł

Pstrąg pieczony – sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania pstrągów. Ryby dobrze umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oczyść z wnętrzności. Jeżeli nie jesteś pewien, jak to zrobić, poproś o to sprzedawcę ryb lub skorzystaj z gotowych filetów.

W środku każdego pstrąga umieść po gałązce tymianku i rozmarynu. Dodaj też 2-3 plasterki cytryny.

Zewnętrzne części pstrągów natrzyj oliwą z oliwek, a następnie posyp solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Pstrągi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ryby w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Jeśli korzystasz z grilla, pstrągi piecz pod zamkniętą pokrywą przez około 10 minut z każdej strony.

Podawaj pieczone pstrągi gorące, skropione sokiem z cytryny. Do tego idealnie pasować będzie ziemniaczany puree lub pieczone ziemniaki a’la greque.

Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać do pieczonych pstrągów nieco chilli lub czosnku. Ja preferuję jednak podstawową wersję, w której królują naturalne smaki świeżych składników.

Pieczonego pstrąga najlepiej podawać zaraz po upieczeniu, jednak jeśli z jakiegoś powodu tak nie jest, pamiętaj aby przechowywać go w lodówce i podgrzewać tylko raz.

Pstrąg pieczony przepis kulinarny
Dodatek cytryny nadaje doskonałego smaku

Pstrąg pieczony to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ryb. To prosty przepis, który możesz przygotować na specjalne okazje, jak i na co dzień. Spróbuj koniecznie – gwarantuję, że na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze!

Zapraszam do zapoznania się z artykułem jak wybrać świeżą rybę, aby mieć pewność, że będzie na pewno świeża.

Dodaj komentarz