Karmelizowana cebula do burgerów

Karmelizowana cebula do burgerów
Karmelizowana cebula do burgerów

Jeśli chodzi o burgery, każdy ma swoje upodobania – jedni wolą klasyczne dodatki, inni eksperymentują z egzotycznymi smakami. Ale wiesz co? Karmelizowana cebula to składnik, który może całkowicie zmienić grę. To prosty, ale niesamowicie smakowity dodatek, który dodaje głębi, słodyczy i delikatnej kwasowości każdemu burgerowi. I choć jej przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, efekt jest tego wart. Pomyśl sobie o tych letnich wieczorach, kiedy robisz grilla w ogrodzie albo w parku w centrum miasta – karmelizowana cebula robi robotę i podbija serca wszystkich.

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami

Często, kiedy wracam z lokalnego bazarku z torbą pełną świeżych ziół i soczystych pomidorów, zastanawiam się, jak zatrzymać te smaki na dłużej. Mam wrażenie, że lato można schować do słoika – przynajmniej na talerzu! Dlatego dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem na pastę z suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami. To przepis, który sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale też jako dodatek do makaronów, sałatek, a nawet jako sos do grillowanych warzyw.

Najlepsze ziemniaki w mundurkach – jak je przyrządzić?

Najlepsze ziemniaki w mundurkach - jak je przyrządzić?
Najlepsze ziemniaki w mundurkach – jak je przyrządzić?

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie próbowała choć raz ziemniaków w mundurkach. To taka nasza, swojska potrawa, idealna na leniwy dzień, gdy nie chce nam się stać godzinami przy garnkach, a mamy ochotę na coś naprawdę dobrego. Co więcej, ziemniaki w mundurkach to danie, które można dowolnie modyfikować, dodać do niego ulubione dodatki, a i tak zawsze wyjdzie pyszne. A że teraz, w naszym mieście, jesienne ziemniaki smakują wyjątkowo dobrze, to warto podzielić się kilkoma wskazówkami, jak je przygotować, żeby wyszły perfekcyjne.

Marynowane śliwki w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowane śliwki w słodko-kwaśnej zalewie
Marynowane śliwki w słodko-kwaśnej zalewie

Czasem, kiedy myślę o lokalnym rynku w moim mieście, gdzie od wczesnych lat kręcą się sprzedawcy z sezonowymi owocami, nie potrafię sobie odmówić zakupu kilku kilogramów śliwek. W Polsce sezon na śliwki jest krótki, ale intensywny, i trzeba z niego korzystać, jak tylko się da. Zamiast zjeść wszystkie na surowo albo zrobić tradycyjne powidła, warto spróbować czegoś innego – marynowane śliwki w słodko-kwaśnej zalewie. To przepis na przysmak, który urzeknie Was swoją równowagą smaków.

Marynowane śliwki to świetny dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy desek serów, a także nietuzinkowy pomysł na prezent. Uwierzcie mi, nie znam nikogo, kto by się na taki słoiczek nie ucieszył!