Gruszki w occie – przepis babci

Gruszki w occie w szklanych słoikach; połówki gruszek w klarownej zalewie z cynamonem i goździkami, na drewnianej desce, w tle kuchenne akcesoria.
Domowe gruszki w occie z cynamonem i goździkami, podane w słoikach na desce.

Kiedy jesienią w kuchni pachnie cynamonem, goździkami i ciepłą parą znad garnka, od razu wraca do mnie obraz babci stojącej przy kuchence. W słoikach lśnią gruszki w occie – słodko-kwaśne, lekko korzenne i idealnie jędrne. Dzisiaj pokazuję mój domowy sposób, który dostałam właśnie od babci, a który przez lata dopracowałam co do grama i minuty. Zrobisz zapas na całą zimę, bez biegania po sklepie i bez zgadywania.

Dowiedz się więcej

Pieczona kukurydza z chili, czosnkiem i limonką

Pieczona kukurydza z chili, czosnkiem i limonką na blasze; w tle deska, ściereczka, ćwiartki limonki, zioła i ząbki czosnku – naturalny domowy kadr.
Złote kolby z pikantną glazurą i limonką – prosty, domowy dodatek do obiadu.

Ta pieczona kukurydza z chili, czosnkiem i limonką to mój patent na szybki, letni (i nie tylko) hit do obiadu albo na wieczór ze znajomymi. Jest słodka, lekko ostra, mocno czosnkowa i przyjemnie kwaskowa od limonki. Robi się ją prosto, a jednak za każdym razem słyszę: „możemy dokładkę?”. Poniżej daję Ci dokładne ilości, czasy i sprytne triki, żeby kolby wyszły soczyste w środku i rumiane na brzegach – bez zgadywania.

Dowiedz się więcej

Gniecione ziemniaki z parmezanem

Gniecione ziemniaki z parmezanem na blasze, posypane natką; w tle parmezan, czosnek, oliwa i miseczka dipu.
Gniecione ziemniaki z parmezanem – złote, chrupiące brzegami, podane z dipem czosnkowym i świeżymi ziołami.

Kiedy mam gorszy dzień, ratują mnie gniecione ziemniaki z parmezanem – chrupiące krawędzie, kremowy środek, zapach czosnku, masła i tymianku. Robię je bez ceregieli: krótkie gotowanie, delikatne „gniecenie”, porządna ilość oliwy i na koniec parmezan, który tworzy złotą, chrupiącą kołderkę. To przystawka, która w mojej kuchni znika szybciej niż zdążę powiedzieć „kolacja!”. Poniżej daję Ci dokładne ilości, czasy, temperatury i moje „babskie” patenty, które działają zawsze.

Dowiedz się więcej

Buraczki zasmażane – przepis babci

Buraczki zasmażane według przepisu babci w białej miseczce na drewnianym tle
Tradycyjne buraczki zasmażane przygotowane według babcinego przepisu – klasyczny dodatek do obiadu

Nie ukrywam – za każdym razem, kiedy robię buraczki zasmażane, czuję się trochę jak w kuchni mojej babci. To ona zawsze mówiła, że do obiadu nie ma nic lepszego niż porcja ciepłych buraczków podanych obok ziemniaków i kotleta schabowego. Ich smak jest prosty, ale zarazem magiczny – słodycz buraka przełamana kwaskiem, lekka gęstość od zasmażki i aromat masła, który otula całość. Dziś przygotowuję je sama, dla mojej rodziny, i choć czasem eksperymentuję z dodatkami, to jednak zawsze wracam do klasycznej wersji babcinej. Bo w niej naprawdę nie trzeba nic poprawiać.

Dowiedz się więcej