Pieczony schab z sosem chrzanowym

dieta-keto-guru
Pieczony schab z sosem chrzanowym
Pieczony schab z sosem chrzanowym

Jeśli miałabym wskazać jedno danie, które kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u babci, to bez wątpienia byłby to pieczony schab z sosem chrzanowym. To klasyka, która nigdy się nie nudzi. Prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie pełen smaku i aromatu. Idealny na świąteczny stół, ale też jako codzienny posiłek z duszą. Zresztą, kto nie kocha dobrze przyprawionego, soczystego mięsa z nutką ostrego chrzanu? Dla mnie to po prostu połączenie idealne.

Gratis za zakupy za min. 100zł

Pieczony schab z sosem chrzanowym – składniki

Poniżej znajdziesz dokładną listę składników, których używam od lat. Wszystko sprawdzone i przetestowane wielokrotnie – naprawdę warto.

Mięso:

  • schab wieprzowy bez kości – 1,2 kg

Marynata:

  • czosnek – 4 ząbki (przeciśnięte)
  • musztarda sarepska – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
  • majeranek suszony – 2 łyżeczki

Sos chrzanowy:

  • chrzan tarty (najlepiej świeży) – 3 łyżki
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • masło – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • cukier – szczypta
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
PyszneEKO.pl Bio promocja

Jak zrobić pieczony schab z sosem chrzanowym?

Przygotowanie tego dania to kilka kroków, ale wszystko jest do ogarnięcia – nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Oto jak ja to robię:

Przygotowanie mięsa

Schab myję, osuszam papierowym ręcznikiem i odcinam ewentualne błonki. Następnie nacieram go przygotowaną pastą z czosnku, musztardy, oleju, soli, pieprzu i majeranku. Nie żałuję przypraw – im więcej, tym lepiej się przegryzie. Zostawiam mięso w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół). Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową i piekę przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 20–30 minut, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso powinno osiągnąć temperaturę wewnętrzną ok. 68–70 stopni C.

Przygotowanie sosu

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę. Powoli dolewam śmietankę, cały czas mieszając. Dodaję chrzan, sok z cytryny, cukier i sól. Gotuję całość na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Podaję wszystko razem – schab krojony w plastry, polany ciepłym sosem. Do tego ziemniaki z koperkiem albo kluski śląskie i kiszona kapusta. No bajka!

Jak zrobić schab, żeby był soczysty w całości?

Twoje dziecko bohaterem bajki

Nie ma nic gorszego niż suchy, wiórowaty schab. Przez lata testów i błędów (oj, było kilka sucharków…) doszłam do kilku ważnych wniosków:

Marynata to podstawa

Dobrze dobrana marynata z dodatkiem tłuszczu i musztardy sprawia, że mięso jest kruche i aromatyczne. Używaj czosnku, majeranku i musztardy – to klasyczne połączenie działa zawsze.

Odpowiednia temperatura pieczenia

Nie piecz schabu w zbyt wysokiej temperaturze. 180 stopni to maksimum. Inaczej białko się zetnie i mięso zrobi się twarde.

Folia aluminiowa i odpoczynek

Najpierw piecz pod przykryciem, a potem zdejmij folię, żeby złapać skórkę. Po upieczeniu daj schabowi 10–15 minut odpocząć, zanim go pokroisz. Dzięki temu soki się rozprowadzą i mięso nie będzie suche.

Termometr kuchenny

Serio, to moje małe kuchenne odkrycie. Dzięki termometrowi mam pewność, że mięso nie jest ani surowe, ani przesuszone.

Jakie sosy pasują do pieczonej wieprzowiny?

Okej, chrzanowy to mój faworyt, ale to nie jedyny wybór. Czasem mam ochotę zaszaleć, więc kombinuję z innymi sosami. Oto kilka sprawdzonych opcji:

Sos śliwkowy

Świetny na jesień. Robię go ze śliwek węgierek, czerwonego wina i odrobiny miodu.

Sos grzybowy

Z borowikami lub pieczarkami, na śmietanie albo ciemnym bulionie. Idealny do zimowych obiadów.

Sos cebulowy

Podsmażona cebulka z odrobiną masła i śmietany – prosty, ale bardzo smaczny.

Sos musztardowy

Delikatny i lekko kwaśny, fajnie przełamuje smak mięsa. Robię go z musztardy francuskiej i śmietanki.

W czym moczyć schab, aby był miękki?

To pytanie słyszałam od koleżanek chyba milion razy. Sama kiedyś nie miałam pojęcia, że można moczyć mięso przed pieczeniem, żeby je zmiękczyć. A jednak!

Solanka

Najlepsze co możesz zrobić. Wystarczy rozpuścić 4 łyżki soli w 2 litrach wody, można dodać też liść laurowy i ziele angielskie. Moczyć przez 8–12 godzin w lodówce. Dzięki temu mięso zatrzymuje wilgoć.

Mleko z cebulą

Stary domowy trik – zalewasz schab mlekiem, wrzucasz pokrojoną cebulę i trzymasz przez kilka godzin. Sprawdza się szczególnie dobrze przy smażonych kotletach.

Jogurt naturalny z przyprawami

Jeśli chcesz, żeby schab był lekko kwaskowaty i kruchy – to jest to! Taki jogurtowy miks z czosnkiem i papryką też super sprawdza się przy grillowaniu.

Czy mięso do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika?

Tu zdania są podzielone, ale z mojego doświadczenia – zdecydowanie tak. Oto dlaczego:

  • włożenie mięsa do zimnego piekarnika wydłuża czas pieczenia i może sprawić, że będzie suche,
  • temperatura wewnętrzna piekarnika od razu stabilizuje się i mięso szybciej się ścina na zewnątrz, zatrzymując soki w środku,
  • w nagrzanym piekarniku lepiej tworzy się rumiana skórka.

Więc zanim włożysz schab do środka – odczekaj aż piekarnik osiągnie pełną temperaturę 180 stopni C.

Pieczony schab z sosem chrzanowym - przepis
Pieczony schab z sosem chrzanowym – przepis

Wartości odżywcze i liczba kalorii – Pieczony schab z sosem chrzanowym

Dla tych, którzy lubią mieć wszystko pod kontrolą – poniżej tabela z wartościami odżywczymi (na jedną porcję, czyli ok. 150 g schabu z 2 łyżkami sosu):

SkładnikWartość
Kalorie420 kcal
Białko35 g
Tłuszcze28 g
Węglowodany4 g
Błonnik<1 g
Cholesterol100 mg
Sód850 mg

Nie jest to danie dietetyczne, ale umówmy się – czasem trzeba sobie pozwolić na coś pysznego. A poza tym, białko to samo dobro, zwłaszcza przy aktywnym stylu życia. Jeśli jesteś na diecie – zjedz mniejszą porcję i dodaj więcej warzyw. Ja często dokładam ogórki kiszone i sałatkę z rukoli.


Na koniec tylko dodam, że ten przepis to taki mój kulinarny pewniak. Serio – nie znam osoby, której by nie smakował. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to koniecznie daj mu szansę. I daj znać, jak wyszło!

Dodaj komentarz