Papryczki nadziewane serkiem

Erli gwarancja najniższej ceny
Papryczki nadziewane kremowym serkiem podane w drewnianej miseczce na rustykalnym tle
Małe papryczki wypełnione serkiem, podane w drewnianej miseczce – klasyczna włoska przekąska antipasti

Zawsze, kiedy przygotowuję papryczki nadziewane serkiem, mam wrażenie, że w mojej kuchni pachnie trochę jak w południowej Italii. To jedno z tych dań, które robi się szybko, wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Uwielbiam je podawać jako antipasti, czyli przystawkę przed obiadem albo podczas spotkań ze znajomymi – wtedy każdy sięga po małą papryczkę i uśmiecha się szeroko, bo chrupkość warzywa spotyka się z kremowym, delikatnym serkiem. Przyznaję, że sama podjadam je już w trakcie przygotowywania.

Promocja zakupy za 100zł gratis!

Papryczki nadziewane – składniki

Żeby papryczki wyszły naprawdę dobre, trzeba użyć świeżych, jędrnych warzyw. Zdecydowanie polecam małe odmiany – typu pepperoni albo niewielkie czerwone papryczki słodkie. Są idealne do nadziewania i pięknie wyglądają na stole.

Składniki na około 20 sztuk papryczek:

SkładnikIlośćUwagi
Małe czerwone papryczkiok. 20 sztukmogą być też żółte lub mix kolorów
Serek śmietankowy200 gtypu philadelphia lub kanapkowy
Serek mascarpone100 gdla kremowej konsystencji
Ser feta100 gnadaje słony smak
Czosnek2 ząbkiprzeciśnięty przez praskę
Oliwa z oliwek3 łyżkinajlepsza extra virgin
Sól i pieprzdo smakuświeżo mielony pieprz daje lepszy aromat
Świeże ziołagarśćnp. natka pietruszki, bazylia lub oregano

Czas przygotowania to około 30 minut, z czego najwięcej zajmuje wydrążenie papryczek.


Matcha na odchudzanie

Jak zrobić papryczki nadziewane?

Najpierw dokładnie myję papryczki i osuszam je papierowym ręcznikiem. Odcinam górną część z ogonkiem, a następnie delikatnie wydrążam gniazda nasienne. Trzeba to robić ostrożnie, żeby nie uszkodzić ścianki papryczki.

W misce przygotowuję farsz – mieszam serek śmietankowy, mascarpone i fetę. Do tego dodaję przeciśnięty czosnek, łyżkę oliwy oraz drobno posiekane świeże zioła. Całość dokładnie mieszam widelcem, aż masa będzie gładka i kremowa.

Gotowym serkiem napełniam papryczki. Najwygodniej jest użyć do tego małego rękawa cukierniczego albo zwykłego woreczka strunowego z odciętym rogiem. Dzięki temu nadzienie ładnie wypełnia środek, a papryczki nie pękają.

Kiedy wszystkie są już gotowe, układam je na talerzu, skrapiam resztą oliwy i posypuję świeżymi ziołami. Czasem dodaję też kilka płatków chili albo odrobinę pieprzu cytrynowego – wtedy smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.


Jakim serkiem nadziać papryczki?

Sylimaryna na wątrobę

Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się kremowe serki śmietankowe – są neutralne i można je dowolnie łączyć z innymi dodatkami.

1. Klasyka

Serek śmietankowy + feta – kremowość i słony akcent.

2. Wersja luksusowa

Mascarpone + parmezan + suszone pomidory – delikatne, a jednocześnie pełne smaku.

3. Pikantna

Serek śmietankowy + gorgonzola + szczypta chili – dla fanów mocniejszych wrażeń.

4. Ziołowa

Twarożek + dużo świeżych ziół – pietruszka, koperek, bazylia, oregano.

Warto kombinować, bo papryczki naprawdę lubią różnorodne nadzienia. Ja czasem robię nawet wersję na słodko – z ricottą i miodem, choć to już bardziej deser niż antipasti.


Z czym jeść papryczki antipasti?

Papryczki nadziewane są bardzo uniwersalne. Można je podać:

  • jako przekąskę na przyjęciu – świetnie wyglądają w miseczce lub na desce serów,
  • obok grzanek i bagietki,
  • jako dodatek do sałatek (np. krojone w plasterki),
  • w towarzystwie wędlin, serów dojrzewających i oliwek – klasyczna włoska deska przystawek,
  • do kieliszka białego wina albo lekkiego różowego.

Przyznam szczerze, że czasem robię sobie z nich całą kolację. Kilka papryczek, kromka świeżego chleba i już jestem szczęśliwa.


Jak podać antipasti?

Antipasti powinno wyglądać apetycznie i różnorodnie. Dlatego nie ograniczam się do samych papryczek. Lubię ułożyć je na dużej drewnianej desce razem z oliwkami, plasterkami prosciutto, kilkoma rodzajami serów i chrupiącą bagietką. Całość polewam delikatnie oliwą z oliwek i posypuję świeżymi ziołami.

Jeśli chcę zrobić większe wrażenie, dodaję też marynowane karczochy, grillowane cukinie albo bakłażana. Wtedy taka deska wygląda jak prawdziwa uczta i nie wymaga już praktycznie żadnych dodatkowych dań.


Czy papryczki nadziewane serem można zrobić w słoikach na zimę?

Tak, i to jest świetny pomysł! Papryczki można zamarynować, żeby cieszyć się nimi także zimą. Wystarczy po nadzianiu włożyć je do słoików, zalać oliwą z oliwek z dodatkiem ziół i pasteryzować. Oliwa przejdzie aromatem papryczek i sera, a same warzywa zachowają jędrność.

Ja robię je w małych słoiczkach, bo po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu kilku dni. To idealny dodatek do kanapek, pizzy albo sałatek.


Papryczki nadziewane serkiem ułożone w drewnianej miseczce na ciemnym, rustykalnym tle
Tradycyjne włoskie papryczki nadziewane serkiem – klasyczne antipasti podane w rustykalnym stylu

Wartości odżywcze i liczba kalorii – papryczki nadziewane serkiem

Papryczki nadziewane serkiem to przekąska dość treściwa, ale nie przesadnie kaloryczna. Papryka dostarcza witaminy C, A i błonnika, a serki – białka i wapnia.

Wartości odżywcze (dla 100 g gotowych papryczek):

SkładnikIlość
Kalorieok. 160 kcal
Białko6 g
Tłuszcz11 g
Węglowodany7 g
Błonnik2 g
Wapń120 mg
Witamina C40 mg

Dzięki temu można je jeść bez wyrzutów sumienia – szczególnie jako część większej przystawkowej deski.

Dodaj komentarz