Karmelizowane gruszki

Deser z karmelizowanymi gruszkami i lodami waniliowymi, polany sosem karmelowym, z pistacjami i listkami mięty.
Ciepłe karmelizowane gruszki z zimnymi lodami, sosem solony karmel i pistacjami – eleganckie podanie.

Karmelizowane gruszki robię wtedy, gdy mam ochotę na coś ciepłego, pachnącego i absolutnie prostego. Kroję owoce, roztapiam cukier z masłem, dorzucam szczyptę soli, a po chwili kuchnia pachnie jak mała cukiernia. Uwielbiam je za to, że w kilka minut zmieniają się w lśniące, miękkie cząstki z lekką chrupkością na brzegach. Działają i do lodów, i do owsianki, i obok schabu. Poniżej daję mój przepis „bez ściemy”: z liczbami, czasami, tabelami i patentami, które wybaczają nawet drobne potknięcia.

Dowiedz się więcej

Gruszki w syropie

Słoiki z gruszkami w syropie na drewnianym blacie; obok laska wanilii, cynamon, anyż, goździki i połówka cytryny.
Gruszki w syropie – etap napełniania słoików przed pasteryzacją, z wanilią, cynamonem, anyżem i cytryną.

Gruszki w syropie to mój szybki sposób na domowy zapas słodyczy na chłodne wieczory. Lubię, gdy owoce są jędrne, jasne i równo ułożone w słoiku, dlatego trzymam się prostych zasad: dobieram twardą odmianę, pilnuję kwasowości syropu i robię krótką pasteryzację. Dzięki temu w kilka minut mam bazę do deserów, śniadań i nawet dań wytrawnych, a spiżarka wygląda jak mała cukiernia.

Dowiedz się więcej

Gruszki w occie – przepis babci

Gruszki w occie w szklanych słoikach; połówki gruszek w klarownej zalewie z cynamonem i goździkami, na drewnianej desce, w tle kuchenne akcesoria.
Domowe gruszki w occie z cynamonem i goździkami, podane w słoikach na desce.

Kiedy jesienią w kuchni pachnie cynamonem, goździkami i ciepłą parą znad garnka, od razu wraca do mnie obraz babci stojącej przy kuchence. W słoikach lśnią gruszki w occie – słodko-kwaśne, lekko korzenne i idealnie jędrne. Dzisiaj pokazuję mój domowy sposób, który dostałam właśnie od babci, a który przez lata dopracowałam co do grama i minuty. Zrobisz zapas na całą zimę, bez biegania po sklepie i bez zgadywania.

Dowiedz się więcej

Nalewka gruszkowa babci

Nalewka gruszkowa babci w szklanej butelce i kieliszku na desce; obok świeże gruszki i plasterki, ciepłe, nowoczesne tło kuchni.
Nalewka gruszkowa babci podana w prostym, nowoczesnym stylu – ciepłe światło, świeże gruszki i klasyczny, domowy klimat.

Kiedy w kuchni pachnie gruszkami, cynamonem i wanilią, od razu przypomina mi się babcia i jej duży, szklany słój stojący na kredensie. Nalewka gruszkowa babci to dla mnie jesień zamknięta w butelce: rozgrzewa dłonie, koi nerwy i pięknie łączy słodycz dojrzałych owoców z delikatnym korzennym akcentem. Poniżej daję mój sprawdzony, rodzinny przepis – z konkretnymi ilościami, czasami i poradami, które ratują smak, klarowność i… cierpliwość (tej potrzeba najwięcej!).

Dowiedz się więcej