Sałatka ryżowa z tuńczykiem

dieta-keto-guru
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Nie wiem jak u was, ale u mnie sałatka ryżowa z tuńczykiem to absolutny klasyk. Robię ją od lat, najczęściej wtedy, kiedy nie mam ochoty stać przy garach, ale mam ochotę na coś konkretnego, sycącego i jednocześnie lekkiego. To takie danie, które może poleźć kilka godzin w lodówce i nic mu się nie stanie, ba! Nawet zyska na smaku. Dodatkowo, świetnie sprawdza się na imprezach rodzinnych, piknikach, albo po prostu na lunch do pracy. Serio, spróbujcie i przekonajcie się sami.

Gratis za zakupy za min. 100zł

Sałatka ryżowa z tuńczykiem – składniki

Poniżej znajdziecie moim zdaniem najlepszy zestaw składników. Proporcje są na oko 4 porcje, więc jeśli robicie dla większej grupy, to po prostu pomnóżcie ilości.

Podstawowe składniki:

  • 200 g białego ryżu (najlepiej parboiled, bo się nie skleja)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 140 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 150 g po odsączeniu)
  • 3 ogórki konserwowe (lub kiszone, zależy kto co lubi)
  • ½ czerwonej cebuli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (można dać sam majonez, ale ja wolę lekko lżejszą wersję)
  • sól, pieprz do smaku

Opcjonalne dodatki (naprawdę warto):

  • 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę
  • szczypiorek lub natka pietruszki
PyszneEKO.pl Bio promocja

Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem?

Zrobienie tej sałatki to pestka. Serio, nie znam prostszego przepisu. Ale jak to bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Oto krok po kroku, jak ja to robię:

Ugotuj ryż

Najpierw gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Najczęściej gotuję go w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Potem odstawiam, żeby dobrze wystygł. Czasem nawet rozkładam go na dużym talerzu, żeby szybciej się schłodził i nie zrobiła się ciapa.

Przygotuj dodatki

Ogórki kroję w drobną kosteczkę, kukurydzę i tuńczyka odsączam na sitku. Cebulę siekam bardzo drobno, bo wtedy lepiej się komponuje z resztą.

Mieszanie wszystkiego

Do dużej miski wrzucam ryż, tuńczyka, ogórki, kukurydzę, cebulę i wszystko inne, co akurat mam pod ręką. Dodaję majonez, jogurt, doprawiam solą i pieprzem. I teraz najważniejsze: wszystko delikatnie mieszam łopatką, żeby nie rozciapać ryżu.

Chłodzenie

Najlepiej wstawić sałatkę do lodówki na minimum 30 minut. Smaki się wtedy przegryzają i wszystko smakuje dużo lepiej.

Co można dodać do sałatki z tuńczykiem i ryżem?

Twoje dziecko bohaterem bajki

Moim zdaniem, to jest właśnie najfajniejsze w tej sałatce: można ją modyfikować na tysiąc sposobów. Oto kilka moich ulubionych dodatków:

  • fasola czerwona – daje fajną konsystencję i urozmaica smak
  • oliwki – najlepiej czarne, pokrojone w plasterki
  • ser feta – lekko słony smak idealnie kontrastuje z delikatnym ryżem
  • rukola albo roszponka – dodają świeżości i chrupkości
  • suszone pomidory – nie za dużo, ale kilka pasków robi robotę
  • kapary – wiem, że to nie dla wszystkich, ale ja uwielbiam ich kwaśny posmak

To wszystko sprawia, że można tę sałatkę robić praktycznie z tego, co akurat mamy w lodówce.

Jakie zioła pasują do sałatki z tuńczyka?

Tutaj znowu mamy całkiem spory wybór. Nie trzeba oczywiście wszystkiego naraz, ale dobrze dobrane zioła mogą naprawdę podkręcić smak.

Najlepiej pasujące zioła to:

  • koper włoski (suszone lub świeże gałązki)
  • bazylia (najlepiej świeża, ale może być i suszona)
  • szczypiorek (klasyka do rybnych sałatek)
  • pietruszka (zarówno naciowa, jak i korzeniowa)
  • oregano (daje lekki, ziołowy twist)

Warto poeksperymentować i zobaczyć, co komu najbardziej pasuje. Ja np. latem uwielbiam dodać świeży koperek i miętę – serio, nawet jak brzmi dziwnie, to daje super efekt.

Czy można zamrozić tuńczyka z ryżem?

Technicznie rzecz biorąc, można. Ale czy warto? Według mnie nie do końca. Ryż po rozmrożeniu bywa suchy albo rozciapany, a majonez w sałatce potrafi się zwarzyć. Więc tak szczerze – jeśli chcecie zamrozić, to lepiej zamrozić sam ugotowany ryż i osobno tuńczyka. Potem dodać resztę na świeżo. Ja tak robię, jeśli zostanie mi trochę z obiadu.

Czy tuńczyka w puszce trzeba trzymać w lodówce?

Tuńczyk w zamkniętej puszce może spokojnie leżeć w szafce kuchennej, o ile nie jest wystawiony na bezpośrednie słońce. Ale po otwarciu to zupełnie inna bajka. Taki tuńczyk powinien od razu trafić do lodówki, najlepiej w szczelnym pojemniku. I nie przetrzymujcie go dłużej niż 2 dni. Zapach szybko się zmienia, a smak też traci na jakości.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem - przepis
Sałatka ryżowa z tuńczykiem – przepis

Wartości odżywcze i liczba kalorii – Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Nie jestem dietetyczką, ale lubię mieć świadomość co jem. Dlatego poniżej wrzucam poglądową tabelkę z wartościami odżywczymi dla jednej porcji (ok. 300 g):

SkładnikIlość w porcjiKalorieBiałkoTłuszczWęglowodany
Ryż biały (gotowany)150 g180 kcal4 g0.4 g40 g
Tuńczyk w sosie własnym70 g100 kcal20 g1 g0 g
Kukurydza konserwowa75 g65 kcal2 g1 g12 g
Ogórek konserwowy50 g10 kcal0.5 g0.2 g1 g
Majonez + jogurt30 g120 kcal1 g12 g2 g
Łącznie300 g475 kcal27.5 g14.6 g55 g

Jak widać, to danie jest naprawdę sycące, ale nie ciężkie. Dużo białka, stosunkowo niewiele tłuszczu (zależy od ilości majonezu), i sporo energii z węgli. Dla mnie idealne na lunch albo kolację.


Jeśli zrobicie tę sałatkę i znajdziecie swoje ulubione dodatki, koniecznie dajcie znać! Lubię, jak zwykłe dania zmieniają się w coś wyjątkowego dzięki czyjejś kreatywności. Smacznego!

Dodaj komentarz