Gwiazda makowa

Złocista gwiazda makowa z błyszczącą glazurą, leżąca na kratce do studzenia na papierze; widok z góry
Gwiazda makowa po wyjęciu z pieca odpoczywa na kratce – sprężysty miękisz i złota skórka.

Gwiazda makowa to mój świąteczny „pewniak”: wygląda spektakularnie, a jednak robi się ją naprawdę intuicyjnie. Zaczynam od maślanego, miękkiego ciasta drożdżowego, potem smaruję je gęstą masą makową i skręcam ramiona, które w piecu rozchylają się jak płatki. Pachnie skórką pomarańczy, wanilią i miodem. Spokojnie — dam Ci czasy, temperatury i gramatury, więc nawet jeśli pieczesz pierwszy raz, wyjdzie Ci piękna, błyszcząca gwiazda.

Dowiedz się więcej

Cynamonki z pistacjami

Cynamonka z pistacjami na talerzyku, z kremem serkowo-pistacjowym i kruszoną posypką.
Miękka cynamonka z kremem pistacjowym i zieloną posypką – gotowa do podania.

Cynamonki z pistacjami to mój pachnący sposób na domowe „wow”, gdy chcę kogoś rozpieścić od pierwszego kęsa. Najpierw zagniatam miękkie, maślane ciasto, następnie smaruję je kremem cynamonowym i posypuję pistacjami, a potem zwijam i piekę, aż spirale zarumienią się jak w piekarni. Lubię, że są puszyste, wilgotne i pięknie trzymają kształt. Poniżej dostaniesz dokładne ilości, czasy, temperatury, przejrzyste tabele i triki, dzięki którym wyjdą Ci idealne już za pierwszym razem.

Dowiedz się więcej

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem podane na talerzu, udekorowane w nowoczesnym stylu
Wilgotne ciasto z budyniem i soczystymi śliwkami – tradycyjny wypiek w nowoczesnym wydaniu

Jesień od razu kojarzy mi się ze śliwkami. To właśnie wtedy piekę najczęściej ciasto ze śliwkami i budyniem, które pachnie domem, dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Uwielbiam je za to, że jest wilgotne, słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowe od owoców. Budyń sprawia, że ma kremową nutę, a śliwki nadają mu charakter. To taki wypiek, który zawsze znika z blachy w ekspresowym tempie – u mnie w domu często jeszcze zanim zdąży dobrze ostygnąć.

Dowiedz się więcej

Ciasto dyniowe

Domowe ciasto dyniowe polane lukrem, podane na stole z jesiennymi dekoracjami
Wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem, udekorowane w jesiennym stylu – idealny deser na chłodne dni

Jesień to dla mnie najpiękniejsza pora roku. Liście szeleszczą pod butami, wieczory robią się chłodniejsze, a w domu pachnie przyprawami korzennymi i świeżo pieczonym ciastem. Jednym z moich ulubionych deserów w tym czasie jest właśnie ciasto dyniowe. Delikatne, wilgotne, z lekko słodkim miąższem dyni i aromatem cynamonu, imbiru czy gałki muszkatołowej. To takie ciasto, które od razu poprawia nastrój – kawałek z kubkiem herbaty w ręku i nagle wszystko wydaje się prostsze.

Dowiedz się więcej