Gniecione ziemniaki z parmezanem

Gniecione ziemniaki z parmezanem na blasze, posypane natką; w tle parmezan, czosnek, oliwa i miseczka dipu.
Gniecione ziemniaki z parmezanem – złote, chrupiące brzegami, podane z dipem czosnkowym i świeżymi ziołami.

Kiedy mam gorszy dzień, ratują mnie gniecione ziemniaki z parmezanem – chrupiące krawędzie, kremowy środek, zapach czosnku, masła i tymianku. Robię je bez ceregieli: krótkie gotowanie, delikatne „gniecenie”, porządna ilość oliwy i na koniec parmezan, który tworzy złotą, chrupiącą kołderkę. To przystawka, która w mojej kuchni znika szybciej niż zdążę powiedzieć „kolacja!”. Poniżej daję Ci dokładne ilości, czasy, temperatury i moje „babskie” patenty, które działają zawsze.

Dowiedz się więcej

Curry z dynią i ciecierzycą

Kremowe curry z dynią i ciecierzycą w misce; na wierzchu szpinak i kolendra, obok miseczka ryżu jaśminowego, kawałki naan oraz cząstki limonki na rustykalnym stole
Rozgrzewające curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem, podane z ryżem jaśminowym, limonką i świeżą kolendrą.

Jesienią najczęściej „woła” mnie garnek pełen gęstego, kremowego curry, które rozgrzewa i syci bez ciężkości. Lubię, gdy słodycz dyni spotyka się z delikatną orzechowością ciecierzycy oraz mlekiem kokosowym, a w tle grają imbir, czosnek i pasta curry. To danie jest wdzięczne: wybacza drobne błędy, pięknie się odgrzewa i świetnie znosi mrożenie. Kiedy potrzebuję obiadu „na jutro i pojutrze”, sięgam właśnie po to curry – serio, ratuje tygodnie.

Dowiedz się więcej

Wrap z halloumi

Zwinięty wrap z grillowanym halloumi, przekrojony na pół; w środku sałata, ogórek, pomidor i sos jogurtowy; na drewnianej desce z miseczką sosu, ćwiartką cytryny i świeżymi ziołami w tle
Chrupiący wrap z grillowanym halloumi, świeżymi warzywami i kremowym sosem jogurtowym – szybki i sycący lunch.

Kiedy dzień pędzi, a ja mam ochotę na coś ciepłego, chrupiącego i bardzo satysfakcjonującego, sięgam po wrap z halloumi. Kocham ten ser za to, że skwierczy na patelni, rumieni się na złoto i wciąż trzyma kształt. Wystarczy miękka tortilla, soczyste warzywa, dobry sos i kawałek cytryny – i mam posiłek, który robi „klik” w głowie i w brzuchu. To mój sprawdzony zestaw na szybki lunch, wieczór po pracy i każdy moment, kiedy chcę zjeść smacznie, kolorowo i bez zbędnego kombinowania.

Dowiedz się więcej

Risotto z leśnymi grzybami i dynią

Risotto z leśnymi grzybami i dynią na rustykalnym tle
Rozgrzewające danie z ryżu arborio, dyni i świeżych leśnych grzybów – smak jesieni na talerzu.

Jeśli miałabym wskazać jedno danie, które najlepiej oddaje klimat jesieni, to bez wahania powiedziałabym: risotto z leśnymi grzybami i dynią. I nie tylko dlatego, że pachnie lasem, masłem i czosnkiem – ale dlatego, że ma w sobie coś otulającego. Coś, co sprawia, że po całym dniu bieganiny chcesz usiąść z miską parującego ryżu i po prostu… zjeść coś, co cię przytuli od środka.

To danie ma w sobie magię. Pachnie jak wyprawa do lasu z dzieciństwa, jak babcina kuchnia, jak ciepły wieczór przy kuchennym stole. I mimo że brzmi może trochę „włosko” i elegancko, to tak naprawdę jest niesamowicie proste w przygotowaniu – wystarczy trochę cierpliwości i chęci. Reszta zrobi się sama – i jeszcze jak pięknie!

Dowiedz się więcej