Roladki z szynki w sosie grzybowym

Roladki z szynki duszone w sosie grzybowym na żeliwnej patelni
Roladki powoli dochodzą w sosie pieczarkowym; widać parę i apetyczne zrumienienie.

Kiedy mam ochotę na esencjonalny, pachnący lasem obiad bez nerwówki, sięgam po roladki z szynki w sosie grzybowym. Najpierw krótko obsmażam mięso dla smaku, następnie duszę je w płynie z namoczonych borowików, a na koniec wygładzam całość śmietanką. Dzięki temu roladki zostają miękkie, sos ma głębię, a talerz wygląda „bistro”, choć wszystko powstaje spokojnie, krok po kroku, nawet po długim dniu.

Dowiedz się więcej

Smażone pierogi z serem i ziemniakami

Smażone pierogi z serem i ziemniakami w głębokim oleju – garnek na palniku, cedzak wyjmuje złote pierogi, widoczne pęcherzyki na powierzchni.
Pierogi smażone w 170–175°C, wyjmowane cedzakiem i odsączane – pierwszy etap do jasnego złota.

Kiedy mam ochotę na totalny comfort food, sięgam po smażone pierogi z serem i ziemniakami. Najpierw zagniatam elastyczne ciasto, potem przygotowuję gęsty, dobrze doprawiony farsz, a na końcu smażę pierogi w głębokim tłuszczu – najpierw na średniej, a następnie na wyższej temperaturze. Dzięki temu wychodzą chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. I tak, to jest proste, a jednak diabeł tkwi w szczegółach: odpowiednia wilgotność farszu, grubość ciasta oraz kontrola temperatury oleju.

Dowiedz się więcej

Gwiazda makowa

Złocista gwiazda makowa z błyszczącą glazurą, leżąca na kratce do studzenia na papierze; widok z góry
Gwiazda makowa po wyjęciu z pieca odpoczywa na kratce – sprężysty miękisz i złota skórka.

Gwiazda makowa to mój świąteczny „pewniak”: wygląda spektakularnie, a jednak robi się ją naprawdę intuicyjnie. Zaczynam od maślanego, miękkiego ciasta drożdżowego, potem smaruję je gęstą masą makową i skręcam ramiona, które w piecu rozchylają się jak płatki. Pachnie skórką pomarańczy, wanilią i miodem. Spokojnie — dam Ci czasy, temperatury i gramatury, więc nawet jeśli pieczesz pierwszy raz, wyjdzie Ci piękna, błyszcząca gwiazda.

Dowiedz się więcej

Kreatywne desery na Halloween, które pokochają dzieci (i dorośli)

Czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady i topperami w kształcie nietoperzy, na talerzyku z kolorowymi drażetkami, dekoracja na Halloween
Słodki stół na Halloween: czekoladowe muffiny z papierowymi nietoperzami i kolorowymi drażetkami.

Planujesz przygotować na halloween desery, które nie tylko straszą, ale też rozpieszczają podniebienie? Chcesz przygotować proste, efektowne łakocie, które też i dorośli docenią za smak i pomysł? Sprawdź, jak w kilka kroków zamienić zwykłe składniki w widowiskowe, pyszne desery. Zobacz, jak podbić serca słodyczami, które znikną szybciej, niż zdążysz powiedzieć „cukierek albo psikus”!

Dowiedz się więcej