Pasztet z selera

Pasztet z selera
Pasztet z selera

Kiedy pierwszy raz zrobiłam pasztet z selera, kompletnie nie spodziewałam się, że ten niepozorny korzeń potrafi tak zachwycić smakiem. To jedno z tych dań, do których wracam, gdy mam ochotę na coś lekkiego, roślinnego, a jednocześnie sycącego. Ten pasztet nie tylko pachnie obłędnie, ale też świetnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny na kanapki, ale i do obiadu zamiast kotleta.

Bajaderki

Bajaderki
Bajaderki

Nie wiem jak ty, ale ja mam słabość do słodyczy, które nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale też dają drugie życie resztkom z kuchni. Bajaderki to właśnie taka cudowna forma recyklingu kulinarnego. Te małe kulki szczęścia – kakaowe, wilgotne, czasem z odrobiną rumu – kojarzą mi się z dzieciństwem i wyprawami do cukierni. Ich smak to trochę nostalgia, a trochę czysta rozpusta. W dodatku są banalnie proste do zrobienia i serio – wybaczają wiele błędów. Idealne na nieplanowane odwiedziny gości albo wtedy, gdy zostało coś po cieście, z czym nie wiadomo co zrobić. Dziś pokażę ci mój sprawdzony przepis na domowe bajaderki. Będzie praktycznie, trochę słodko, trochę sentymentalnie – i pysznie!

Pieczony schab z sosem chrzanowym

Pieczony schab z sosem chrzanowym
Pieczony schab z sosem chrzanowym

Jeśli miałabym wskazać jedno danie, które kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u babci, to bez wątpienia byłby to pieczony schab z sosem chrzanowym. To klasyka, która nigdy się nie nudzi. Prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie pełen smaku i aromatu. Idealny na świąteczny stół, ale też jako codzienny posiłek z duszą. Zresztą, kto nie kocha dobrze przyprawionego, soczystego mięsa z nutką ostrego chrzanu? Dla mnie to po prostu połączenie idealne.

Kulki serowe

Kulki serowe
Kulki serowe

Kulki serowe na zimno to mój niezawodny hit na wszelkiego rodzaju przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, a nawet szybkie przekąski na wieczór filmowy. Są nie tylko pyszne, ale też naprawdę proste do zrobienia. W dodatku można je modyfikować na tysiąc sposobów! I właśnie dlatego tak bardzo je lubię. W tym przepisie pokażę krok po kroku, jak przygotować kulki serowe, podzielę się moimi sprawdzonymi trikami i opowiem trochę więcej o ich wartościach odżywczych. No to co, lecimy?