Suszone pomidory

Suszone pomidory
Suszone pomidory

Z suszonymi pomidorami mam długą, pełną smaku historię. Często zadają mi pytanie, dlaczego właściwie suszę pomidory sama, skoro można je kupić w sklepie. Odpowiedź jest prosta: smak, jakość i satysfakcja z przygotowania czegoś samodzielnie. Oczywiście, każdy ma swoje upodobania, ale dla mnie domowe suszone pomidory to prawdziwe kulinarne złoto.

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa
Papryka konserwowa

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na paprykę konserwową – jednym z tych smaków, które zawsze przypominają mi domowe obiady z dzieciństwa. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przygotowywać przetwory na zimę, zwłaszcza kiedy papryka jest w szczycie sezonu. To trochę jak zamykanie lata w słoiku, prawda? Ale, żeby nie było zbyt nostalgicznie, przejdźmy do konkretów.

Jak gotować bób

Jak gotować bób
Jak gotować bób

Bób, czyli jedno z tych warzyw, które albo się kocha, albo unika, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale również może stanowić samodzielne danie. Wspomnienia z dzieciństwa często prowadzą mnie do letnich dni, kiedy bób pojawiał się na stole – najczęściej gotowany, posypany odrobiną soli i masła. Moim zdaniem, bób to jedno z najbardziej uniwersalnych i niedocenianych warzyw w naszej kuchni. Zatem, jak gotować bób, aby był smaczny, zdrowy i pełen wartości odżywczych?

Makaron domowy

Makaron domowy
Makaron domowy

Zawsze myślałam, że robienie domowego makaronu to zadanie tylko dla mistrzów kuchni. W końcu, kto ma na to czas, zwłaszcza w codziennym zgiełku miasta? Ale pewnego dnia, podczas sobotniego spaceru po Starym Rynku, poczułam ten specyficzny zapach domowego makaronu unoszący się z jednej z małych włoskich knajpek. Zainspirowana, postanowiłam spróbować swoich sił. Okazało się, że to nie jest takie trudne, jak się wydaje. Dzisiaj podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na makaron, który udało mi się doprowadzić do perfekcji.