Penne z kurczakiem i brokułami

Penne z kurczakiem i brokułami przepis kulinarny
Penne z kurczakiem i brokułami – proste w przygotowaniu i smaczne

Penne z kurczakiem i brokułami to danie, które zachwyci każdego amatora włoskiej kuchni. Jest sycące, pełne smaku i co najważniejsze – niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na szybki obiad w tygodniu, jak również na bardziej uroczystą kolację. To doskonała propozycja dla osób ceniących sobie dania mięsne połączone z warzywami na jednym talerzu. Zatem, bez zbędnych wstępów, przedstawiamy przepis na penne z kurczakiem i brokułami, który z łatwością możesz przygotować we własnej kuchni.

Penne z kurczakiem i brokułami – składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • 200 ml śmietanki 30% lub śmietanki kremówki
  • 100 g startego parmezanu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży lub suszony bazylia – opcjonalnie
Penne z kurczakiem i brokułami przepis kulinarny
Penne z kurczakiem i brokułami – pomysł na szybki obiad
PyszneEKO.pl Bio promocja

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Brokuł dzielimy na małe różyczki, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron penne i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go, zachowując odrobinę wody z gotowania.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy oliwa będzie gorąca, dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok.

W tym samym garnku, w którym gotowaliśmy makaron, możemy ugotować brokuły. Gotujemy je przez około 3-4 minuty – powinny być al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania i zachować żywy kolor warzyw.

Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy drugą łyżkę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż stanie się szklista, po czym dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy starty parmezan. Mieszamy, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie bazylią.

Następnie do sosu śmietanowego dodajemy ugotowany makaron, usmażonego kurczaka oraz brokuły. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, aby go nieco rozrzedzić. Po połączeniu i dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, możemy jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby doprawić danie solą i pieprzem do smaku.

Penne z kurczakiem i brokułami przepis kulinarny
Sycące i aromatyczne penne z kurczakiem i brokułami

Podajemy danie na ciepło, posypując wierzch dodatkowym startym parmezanem i świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub bazylii, dla urozmaicenia smaku oraz dekoracji. Smak można również wzbogacić poprzez dodanie świeżo mielonego czarnego pieprzu lub kilku kropel soku z cytryny dla dodatkowej świeżości.

Twoje pyszne penne kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym jest gotowe do spożycia. Smacznego!