
Carpaccio z buraków świetnie sprawdzi się jako lekka i zdrowa przystawka, która z pewnością zaspokoi podniebienie każdego miłośnika roślinnych smaków. Serwując to danie, zadbajmy o estetyczne nakrycie stołu oraz doborowe towarzystwo win, które uzupełnią całościowy wydźwięk degustacyjny tej potrawy. Idealnie będą tu pasować lekkie, świeże wina białe lub różowe.
Carpaccio z buraków – składniki:
- 3-4 średnie buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
- Sok z połówki cytryny lub limonki
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Garść świeżej rukoli lub innej zieleniny
- Około 50 g sera typu feta lub wegańskiej alternatywy
- 1-2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- 1-2 liście świeżej bazylii lub pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
- Kilka kropli balsamico do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie carpaccio z buraków:
Zanim przejdziemy do przygotowania naszej wegańskiej wariacji na temat carpaccio, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych punktów. Przede wszystkim buraki należy dokładnie umyć i ugotować. Istnieje wiele metod, lecz dwie najpopularniejsze to gotowanie w wodzie i pieczenie w piekarniku.
Gotowanie buraków
Dokładnie umyte buraki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy je do miękkości, co może zająć od 30 do 60 minut – w zależności od wielkości.
Ugotowane buraki studzimy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny.
Pieczenie buraków
Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową – nie trzeba ich wcześniej obierać.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Pieczone buraki pozostawiamy w piekarniku na około godzinę (lub dłużej w zależności od wielkości).
Studzimy, obieramy i kroimy analogicznie jak gotowane.
Na dużym talerzu układamy rukolę, na rukoli cienko pokrojone plasterki buraków. Można to uczynić losowo, tworząc artystyczny nieład, lub układać je precyzyjnie, jeden obok drugiego.
Następnie skrapiamy je oliwą i sokiem z cytryny lub limonki.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Oderwijmy ręcznie trochę kruchego sera fety. Wegańscy miłośnicy mogą zrezygnować z sera lub wykorzystać jego wegański odpowiednik.
Całość posypujemy pestkami dyni dla dodania tekstury oraz aromatycznymi ziołami – tu dominuje indywidualny gust
i preferencje. Możemy zdecydować się na świeżą bazylię lub pietruszkę albo skorzystać z innych ziół, jak np. tymianek czy mięta.
Jeśli posiadamy, możemy również skropić nasze carpaccio kilkoma kroplami balsamico. Doda to daniu charakterystycznej głębi smaku i pięknie ozdobi całą kompozycję.

Mimo że carpaccio z buraków to wegański przysmak, może być również doskonałym urozmaiceniem tradycyjnego menu, wnosząc do niego odrobinę innowacji i koloru. Jego prostota przygotowania w połączeniu z elegancją podania z pewnością zachwyci naszych gości, stanowiąc wyjątkowy element podczas każdej celebracji kulinarnej.