Musaka

Musaka przepis kulinarny
Musaka – tradycyjny przepis

Musaka, ten uznawany za grecki specjał, w rzeczywistości cieszy się popularnością w całej wschodniej części Morza Śródziemnego oraz na Bałkanach. Każda kultura ma swoją wersję tego pysznego dania, ale najbardziej znana jest grecka musaka, którą współcześnie przygotowuje się przeważnie z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na to sycące i aromatyczne danie, które z powodzeniem możesz wprowadzić do swojego domowego menu.

Musaka – składniki:

Warstwa warzywna:

  • 3 średnie bakłażany
  • Oliwa z oliwek

Warstwa mięsna:

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej jagnięcego lub wołowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (lub świeże pomidory)
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeżo posiekana pietruszka

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 100 g startego sera twardego (np. parmezan)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Musaka przepis kulinarny
Musaka to sycące i aromatyczne danie
Auchan reklama kod na 25zł

Przygotowanie:

Bakłażany umyj, obetnij końcówki, a następnie pokrój wzdłuż na około półcentymetrowe plastry. Posól i pozostaw na około 20-30 minut, aby pozbyć się goryczy. Następnie wyczyść z nadmiaru wody przy użyciu ręcznika papierowego.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Plastry bakłażana układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i skrop oliwą. Następnie wstaw do piekarnika na około 20 minut – bakłażany powinny stać się miękkie i lekko zrumienione. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i dodaj posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj mięso. Smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni.

Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, następnie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, po czym dodaj pietruszkę. Mieszaj i zdejmij z ognia.

W małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj mąkę i mieszaj energicznie. Smaż przez około minutę, by pozbyć się surowego smaku mąki. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Zdejmij sos z ognia i dodaj lekko ubite jajko oraz ¾ startego sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dobrze wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym rozpocznij układanie warstw musaki. Zacznij od cienkiej warstwy sosu beszamelowego na dnie naczynia. Następnie układaj na przemian warstwy bakłażanów i mięsa, kończąc warstwą bakłażanów. Na wierzch wylej pozostały sos beszamelowy i posyp resztą startego sera.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Następnie musakę piecz przez około 45 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący. Po wyjęciu z piekarnika pozwól daniu odpocząć przez kilka minut – to pomoże ustabilizować warstwy i ułatwi krojenie.

Musaka przepis kulinarny
Musaka grecki klasyk na obiad

Podaj tradycyjną grecką musakę z przepisu jako samodzielne danie lub z lekką sałatką z świeżych warzyw dla dodania kontrastu smaków i tekstur.

Smacznego!