Każdy, kto gotuje rosół, zna ten moment: wywar gotowy, ale co zrobić z tym wszystkim mięsem, które zostało po gotowaniu? Zdarzało mi się zostawiać je na później, myśląc, że może coś wymyślę, ale często kończyło się na tym, że lądowało w lodówce, a potem – nie oszukujmy się – w koszu. Postanowiłam to zmienić i teraz mam kilka sprawdzonych sposobów, które nie tylko ratują mięso, ale też sprawiają, że w kuchni nic się nie marnuje.
Dzisiaj podzielę się kilkoma pomysłami, jak efektywnie wykorzystać mięso z rosołu. Mięso po rosole jest delikatne i pełne smaku, ale wymaga odrobiny kreatywności, by stało się czymś więcej niż resztkami. A przecież każda gospodyni lubi, kiedy w domu wszystko się przydaje, prawda? Zacznijmy więc od tego, co można z takim mięsem zrobić.
Pyszne krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem to absolutny klasyk. Uwielbiam je przygotowywać zwłaszcza, kiedy mam ochotę na coś bardziej sycącego. Robiąc krokiety, możemy wykorzystać mięso z kurczaka lub wołowinę – według uznania. Do tego trzeba niewiele innych składników, a efekt zawsze zachwyca.
Składniki:
- mięso z rosołu (około 500 g)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- ciasto naleśnikowe (około 10 naleśników)
Sposób przygotowania:
- Mięso po rosole obieramy z kości i mielimy. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, możesz drobno posiekać – da się!
- Na patelni roztapiamy masło, smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
- Dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Farsz studzimy, a następnie nakładamy na naleśniki i zwijamy w formę krokietów.
- Krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Krokiety najlepiej podawać z czerwonym barszczem lub domowym ketchupem. Zawsze podkreślają smak domowej kuchni i są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa.
Sałatka z mięsem po rosole
Jeśli mam mniej czasu albo po prostu chcę coś lżejszego, zawsze robię sałatkę. Mięso z rosołu, zwłaszcza to z kurczaka, doskonale nadaje się do różnych kombinacji sałatkowych. Tego typu dania są świetne, bo można je przygotować na szybko, a jednocześnie są sycące i pełne wartości odżywczych.
Składniki:
- mięso z rosołu (około 300 g, rozdrobnione na kawałki)
- 2 garści rukoli lub miksu sałat
- 1 ogórek świeży
- 1 papryka czerwona
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, ogórka i paprykę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, cebulę siekamy w cienkie piórka.
- Mięso z rosołu dzielimy na mniejsze kawałki (można użyć np. kurczaka).
- Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
- Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy sałatkę.
- Podajemy od razu, bo najlepiej smakuje na świeżo!
Taka sałatka sprawdza się idealnie na kolację, ale także jako drugie śniadanie do pracy. Lekka, pożywna i pełna witamin.

Pierogi z mięsem
Nie mogę zapomnieć o pierogach – to absolutny hit, kiedy zostaje nam dużo mięsa. Pierogi są co prawda bardziej czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko. Moja babcia robiła je zawsze, kiedy tylko rosół znikał z talerzy. Ja do dziś kontynuuję tę tradycję, a zapach pierogów w domu zawsze przypomina mi rodzinne obiady.
Składniki na farsz:
- mięso z rosołu (około 400 g, drobno posiekane lub zmielone)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od farszu – cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
- Mięso z rosołu drobno siekamy lub mielimy i dodajemy do cebuli, wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z mąki, jajka, soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odstawiamy na 10 minut.
- Rozwałkowujemy ciasto cienko, wycinamy krążki i napełniamy farszem.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi możemy podać z ulubionym sosem, np. śmietanowym lub z cebulką. Mrożenie pierogów to świetny sposób na zachowanie smaku domowej kuchni na dłużej.
Domowe klopsiki z mięsa z rosołu
Klopsiki są jednym z tych dań, które dzieci po prostu uwielbiają. A ja lubię je robić, bo mogę spokojnie wykorzystać mięso po rosole i podać je w zupełnie nowej, atrakcyjnej formie. Można je podawać z sosem pomidorowym, koperkowym albo nawet grzybowym – wszystko zależy od nastroju i tego, co mamy w lodówce.
Składniki:
- mięso z rosołu (około 300 g, drobno posiekane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
- Mięso drobno siekamy, cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju.
- Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą rumiane.
Te klopsiki są świetne na obiad, ale można je również podać na kanapce, w bułce albo jako dodatek do sałatki. Moje dzieci uwielbiają je z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Zapiekanka makaronowa z mięsem
Jeśli jesteś fanem dań jednogarnkowych, zapiekanka makaronowa to świetny wybór. Połączenie mięsa z rosołu, makaronu i kremowego sosu to przepis na sukces. Często przygotowuję taką zapiekankę na kolację, kiedy chcę szybko i smacznie wykorzystać resztki.
Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu (drobno posiekane)
- 250 g makaronu penne
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, oregano do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę i czosnek na maśle.
- Dodajemy mięso i chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowany makaron łączymy z mięsem i sosem, a wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180°C.
To danie jest szybkie, sycące i po prostu pyszne!
Mam nadzieję, że te pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu przypadną Wam do gustu. Sama często zmagam się z tym, co zrobić z resztkami, ale dzięki takim przepisom wiem, że nic się nie zmarnuje.