Chińska surówka z białej kapusty

Komfort promocja
Chińska surówka z białej kapusty przepis kulinarny
Chińska surówka z białej kapusty

Kuchnia chińska słynie z bogactwa smaków i aromatów, które składają się na różnorodne i kolorowe dania. Jednym z prostszych, ale równie smakowitych przepisów jest przepis – chińska surówka z białej kapusty. Ta lekka i chrupiąca przekąska doskonale nadaje się jako dodatek do głównych dań kuchni orientalnej lub jako zdrowa przystawka. Poniżej znajdziecie krok po kroku jak przygotować to pyszne danie.

Gratis za zakupy za min. 100zł

Surówka z białej kapusty – składniki:

  • ½ główki średniej wielkości białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały por (tylko biała i jasnozielona część)
  • Kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • Świeży koper lub kolendra do smaku (opcjonalnie)
  • Sól do smaku

Sos:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub białego wina
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego chili (opcjonalnie)
  • Sok z ½ limonki
Chińska surówka z białej kapusty przepis kulinarny
hińska surówka z białej kapusty – idealny dodatek do dań orientalnych
PyszneEKO.pl Bio promocja

Przygotowanie:

Kapustę poszatkujcie bardzo cienko, najlepiej za pomocą mandoliny lub ostrego noża, a następnie umieśćcie ją w dużej misce.

Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki lub też pokrójcie w cienkie słupki. Porządnie wypłuczcie i pokrójcie pół na cienkie plasterki. Kapustę i marchewkę wymieszajcie, dodając do nich pociętego pora.

Imbir obierzcie i drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajcie go do warzyw.

W małej miseczce przygotujcie sos. W tym celu połączcie olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, miód lub cukier, pastę sezamową tahini (jeśli używacie), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (jeśli używacie) i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, aby stworzyć gładki i jednolity sos.

Gotowy sos wlejcie do warzyw i dokładnie wymieszajcie, aby równomiernie pokrył składniki surówki.

Jeśli chcecie, aby surówka była bardziej aromatyczna, posiekajcie świeży koper lub kolendrę i dodajcie do surówki. Ponownie wszystko wymieszajcie.

Chińska surówka z białej kapusty przepis kulinarny
Kolorowa i aromatyczna chińska surówka z białej kapusty

Chińską surówkę z białej kapusty podawajcie jako dodatek do dań z ryżem, makaronem czy mięsami w stylu orientalnym, lub jako część zróżnicowanego bufetu dań zimnych.

Smacznego!