Colesław

dieta-keto-guru
Colesław przepis kulinarny
Colesław to świetny dodatek do obiadu

Surówka colesław to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych dań, które znajdziemy na stołach niemal na całym świecie. Choć początki tej pysznej sałatki wiążą się z kuchnią holenderską, colesław zyskał ogromną sławę dzięki Amerykanom. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb, może też stanowić podstawę lekkiego lunchu. Idealnie sprawdzi się na grilla, piknik czy jako dodatek do kanapek. Colesław charakteryzuje się chrupkością, świeżością i delikatną słodyczą. Oto sprawdzony przepis na domowy colesław, który z pewnością podbije niejedno podniebienie!

Gratis za zakupy za min. 100zł

Colesław – składniki:

  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 150g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu lub cukru (według uznania)
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • szczypta czosnku w proszku lub świeżego czosnku (opcjonalnie)
Colesław przepis kulinarny
Coleslaw – najpopularniejsza surówka na świecie
PyszneEKO.pl Bio promocja

Przygotowanie:

Na początek konieczne jest odpowiednie przygotowanie kapusty i marchewki. Kapustę należy cienko poszatkować, co można wykonać za pomocą noża, tarki z dużymi oczkami lub specjalnej szatkownicy. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie cebuli, to kroimy ją w bardzo cienkie półplasterki. Dzięki tym zabiegom nasza surówka będzie miała idealną konsystencję i łatwiej przesiąknie dressingiem.

Aby przygotować dressing, w niewielkiej misce należy połączyć jogurt naturalny (lub grecki) z majonezem, miodem (lub cukrem), octem winnym (lub sokiem z cytryny). Całość mieszamy energicznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy też sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie czosnek. Pamiętaj, by nie przesadzić z solą, gdyż kapusta ma naturalnie słony posmak.

W dużej misce łączymy poszatkowaną kapustę z marchewką i cebulą (jeśli używamy). Następnie, wlewamy przygotowany dressing i dokładnie mieszamy składniki, aby każdy kawałek warzywa był pokryty sosem. W tym momencie warto skosztować surówki i ewentualnie doprawić ją dodatkową solą, pieprzem lub octem.

Po wymieszaniu surówki, należy przykryć ją i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Dzięki temu smaki się przegryzą, a kapusta zmięknie. Idealnie jest przygotować colesław dzień wcześniej, ponieważ po nocy w lodówce będzie smakował jeszcze lepiej.

Po wyjęciu surówki z lodówki, należy ją dobrze zamieszać i sprawdzić smak. Można w tym momencie również dodać świeże zioła, takie jak pietruszka czy koperek, które podkręcą smak. Colesław podajemy schłodzony, jako dodatek do głównych potraw lub samodzielny posiłek.

Colesław przepis kulinarny
Klasyczna surówka colesław

Surówka colesław to fantastyczny sposób na dodanie warzyw do każdego posiłku, więc nie wahaj się eksperymentować i znajdować swojego ulubionego sposobu na jej przygotowanie!