Babeczki z kremem budyniowym

Babeczki z kremem budyniowym przepis kulinarny
Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym

Czy jest coś lepszego niż domowa słodycz, która rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie ślad delikatnego smaku? Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli małych wypieków. Nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale również smakiem. Są idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia, spotkania rodzinne czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Dzisiaj opowiem Wam, jak krok po kroku przygotować te maleńkie, ale efektowne cudeńka.

Babeczki z kremem budyniowym – składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200g) – schłodzonego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3-4 łyżki cukru (do smaku)
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: wanilia do smaku
Babeczki z kremem budyniowym przepis kulinarny
Kruche babeczki z kremem budyniowym – idealne do kawy
Auchan reklama kod na 25zł

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę na blat lub do miski. Dodajemy do niej schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż składniki połączą się w kruszonkę.

Następnie dodajemy cukier puder, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto. W momencie, gdy składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm na posypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wycinamy krążki i układamy je w posmarowanych masłem foremkach na babeczki.

Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż babeczki zaczną się delikatnie złocić. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast 500ml mleka używamy o około 100ml mniej, aby nadzienie po ostudzeniu było gęstsze.

Cukier i żółtka dodajemy do zimnego mleka, mieszamy, po czym gotujemy razem z proszkiem budyniowym, stale mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia. Możemy dodać wanilię do smaku.

Budyń odstawiamy do przestudzenia, przykrywając powierzchnię folią spożywczą, aby nie utworzyła się na nim skórka.

Gdy nadzienie i babeczki przestygną, możemy przystąpić do ich napełniania. Łyżką lub rękawem cukierniczym wykładamy budyń do każdej babeczki.

Opcjonalnie można udekorować babeczki owocami, bitą śmietaną czy posypką. Warto przed podaniem chłodzić je w lodówce, aby smaki dobrze się połączyły i budyń stężał, co ułatwi jedzenie tych smakowitych wypieków.

Babeczki z kremem budyniowym przepis kulinarny
Kruche babeczki z kremem budyniowym – dla wielbicieli słodkości

Gotowe babeczki z nadzieniem budyniowym są prawdziwym rarytasem. Ich kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym, kremowym wnętrzem. To połączenie sprawia, że ciężko oprzeć się temu deserowi. Przy odrobinie cierpliwości i pieczołowitej pracy możemy zaskoczyć swoich gości nie tylko piękną prezentacją, ale przede wszystkim niezapomnianym smakiem.

Dodaj komentarz